Ми у соціальних мережах
04.07.2016 | helsinki.org.ua

Нарада щодо організації моніторингу виконання Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини до 2020-го року

Захід, у якому взяли участь представники громадських та міжнародних організацій, підготувала Українська Гельсінська спілка з прав людини спільно з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Права людини в дії».

Учасники наради обговорили результати та проблеми, які виникали під час моніторингу в І-му кварталі 2016-го року, а також надали пропозиції щодо подальших дій членів громадської Платформи моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини та виконання Плану дій з її реалізації. Нагадаємо, що план було затвердженого розпорядженням КМУ від 23 листопада 2015-го №1393-р.

Із положеннями, які обговорювалися, можна ознайомитися у Протоколі.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська зазначила: «В нашій діяльності Уряд – не вороги. Уряд потребує нашого експертного забезпечення, нашої експертної оцінки. Пріоритетним є виконання саме Національної стратегії, а План є інструментом для реалізації».

Аркадій Бущенко, виконавчий директор УГСПЛ наголосив: «Ми не хочемо, щоб цей документ залишився на папері. Ми хочемо, щоб він втілювався в життя, тому запровадили такий моніторинг. Завдяки такому активному втручанню ми даємо зрозуміти, що не забули про цей документ. Думаємо, що він має ефект на органи державної влади».

При обговоренні були визначено ряд проблемних питань, що виникали під час моніторингу, зокрема:

1) взаємодія з місцевими органами влади, оскільки більшість з них не має власних Планів на виконання Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, а  також оригінального розуміння Національної стратегії;

2) відмова деяких органів влади у співпраці з громадськістю, нерозуміння ними суті деяких заходів, передбачених Планом дій, а тому і відмова у виконанні таких заходів.

Валерія Лутковська підкреслила: якщо Кабінет Міністрів не буде виконувати листи Мін’юсту щодо вчинення певних дій, які сприятимуть виконанню Плану дій та рекомендацій, наданих представниками громадянського суспільства центральним органам виконавчої влади – буде реакція Уповноваженого ВРУ з прав людини та відповідне звернення до Прем’єр-міністра.

Учасниками засідання визначили алгоритм подальших дій:

1) співпраця з органами влади через запити, робочі групи та безпосереднє спілкування з виконавцями Плану дій. Надання їм експертної допомоги та моніторинг виконання Плану;

2) координація між представниками громадянського суспільства для спільної діяльності, а також залучення до діяльності Платформи нових експертів та неурядових організацій;

3) складення піврічного звіту, до якого буде входити аналіз заходів, термін виконання яких ІІ-ий квартал 2016-го року, а також заходів, які не були виконані у І-му кварталі 2016-го року.

Будемо вдячні за пропозиції та зауваження щодо алгоритму моніторингу, форми звітності представників громадянського суспільства, які ви можете надсилати на адресу електронної поштиsemyorkinaks@gmail.com.

Захід організовано програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів.

Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація