Ми у соціальних мережах
10.09.2016 | old.minjust.gov.ua

Міністерством юстиції України оприлюднено Протокол засідання за результатами проведення громадського обговорення від 17 серпня 2016 року

ПРОТОКОЛ

за результатами проведення громадського  обговорення проекту розпорядження Кабінету Міністрів України  «Про внесення змін до Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року»

м.Київ                                                                                         17 серпня 2016 року

Місце проведення: Міністерство юстиції, пров. Рильський, 10, зал засідань

Початок засідання: 10.00 година

Присутні:

Представники органів влади: Петухов С.І. – заступник Міністра юстиції, Андрієва Т.В. - директор департаменту міжнародного права Мін’юст;  Сугак Л.П. - заступник директора департаменту міжнародного права Мін’юст; Орендівська О.С. - заступник начальника відділу правової експертизи міжнародних договорів Мін’юст; Неліна М.Г. - заступник начальника відділу європейської інтеграції та правового співробітництва   з міжнародними організаціями Мін’юст;  Стефанюк У.І., начальник Управління з питань правосуддя, Департамент з питань правосуддя та національної безпеки Мін’юст;  Бегун Л.,  представник Департаменту публічного права Мін’юсту; Язловицька О.В., представник Департаменту публічного права Мін’юсту; Щербина Н.Л., заступник начальника експертно-методичного відділу, Секретаріат Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини; Крикливенко Б.В. керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Швардак Д.І головний спеціаліст відділу зв’язків із громадськістю Управління зв’язків із громадськістю та інформаційних технологій Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Тарасенко К.В., начальник відділу, Управління забезпечення прав людини Нацполіції; Заєць О.В., головний спеціаліст, Управління забезпечення прав людини Нацполіції; Латишева М.Б, заступник директора Департаменту стратегічного планування та аналізу  - начальник відділу Мінсоцполітики; Вовк В.С., заступник директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення - начальник відділу Мінсоцполітики; Хонін І.О., заступник директора Департаменту соціального захисту інвалідів  - начальник відділу Мінсоцполітики; Пінчук І.М.,  начальник Управління профілактики соціального сирітства Мінсоцполітики; Бабак Н.Є., головний спеціаліст Департаменту юридичного забезпечення МВС;  Лупій-Ткач С.І., начальник відділу медичної реабілітації, паліативної та хоспісної  допомоги Медичного департаменту МОЗ; Трач В.Є, представник  Міноборони;  Леонідов О., головний спеціаліст юридичного департаменту  Мінекономрозвитку; Камінська О. представник СБУ; Тарасенко А.А., представник СБУ; Нестеренко О.М., представник СБУ; Павловський А.Б., головний спеціаліст відділу правового забезпечення  Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО; Пономаренко І.Б., заступник начальника Управління ціноутворення, економіки та договірних відносин у будівництві – начальник відділу ціноутворення у будівництві Мінрегіону;  Митропан Т.К., начальник відділу нормативно-методичного забезпечення в житловій сфері  управління нормативно-методичного забезпечення Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону; Амірханов Д.А.,  начальник відділу, Департамент олімпійського спорту Мінмолодьспорту; Сербіна Г.В., головний спеціаліст, Департамент фізичної культури та неолімпійських видів спорту Мінмолодьспорту; Малюга О.В., державний тренер збірної команди України серед спортсменів інвалідів  Мінмолодьспорту.

Представники громадських організацій: Карагяур К., БВ «Право на захист»; Юрчик І., УМДПЛ; Павліченко О., УГСПЛ; Козорог О., УГСПЛ; Печончик Т., Центр інформації про права людини; Іващенко М., Центр інформації про права людини; Каплан Ю. Національний інститут стратегічних досліджень при ПУ; Кондратюк С., Всеукраїнська мережа ЛЖВ; Берегова Т., Моніторингова місія ООН з прав людини; Бороздіна К., ГО "Ла Страда-Україна"; Балюк Н., Міжнародна фундація виборчих систем; Гук Л., ВБО "Конвіктус Україна"; Товпеко Я., Amnesty International в Україні; Селіваненко В., Amnesty International в Україні; Зінченков О., "Правозахисний ЛГБТ Центр "Наш світ"; Семьоркіна К., координатор УГСПЛ; Палагнюк О., Човган Консультаційна місія ЄС; Хібінова Н., БО БФ РОКАДА; Гелетій М, УНЦПД; Дарія П, УНЦПД;  Старосольська С., УНЦПД; Чубко О., ГО «Моє слово-моє зобов’язання»; Байда Л., Національна  Асамблея інвалідів України; Куценко С., ГО "Озеро Качине"; Халіков Р.,Український інститут стратегій глобального розвитку і адаптації; Куришко О., ГО "КримSOS".

Засідання відкрив Сергій Петухов та запропонував обговорити під час засідання не лише проект розпорядження КМУ «Про внесення змін до Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року» (далі - проект розпорядження КМУ), але й висловитися з будь-яких проблемних питань, які виникають під час  виконання Плану дій.

СЛУХАЛИ:

Представник громадськості Сергій Кондратюк виступив із пропозицією сприяти посиленню співпраці між громадськими організаціями та МОЗ і Нацполіцією шляхом формування робочих груп за участі ключових виконавців та заінтересованих ГО з метою напрацювання узгоджених рішень по виконанню Плану дій.  

Сергій Петухов зауважив, що формування робочих груп є  повноваженням органів влади відповідно до компетенції, і вплив на прийняття будь-яких рішень з цих питань не належить до компетенції Мін’юсту.

Представник громадськості Костянтин Тарасенко закликав громадські організації більш ініціативно працювати  в рамках  робочої групи по внесенню змін у Кримінальний Кодекс України.

Представник громадськості Олександр Павліченко повідомив, що наразі Громадською платформою моніторингу спільно з ПРООН розробляються індикатори виконання Плану дій, від яких можна відштовхуватися в аналізі ефективності досягнення очікуваних результатів Національної стратегії  у сфері прав людини.

До пункту 41 Плану дій представник громадськості Соломія Старосольська запропонувала  внести  зміни з урахуванням запровадження процедури  реєстрації громадських об’єднань через центри надання адміністративних послуг. 

Сергій Петухов звернув увагу присутніх на те, що предметом проекту розпорядження КМУ є необхідність уточнення центральних органів виконавчої влади відповідальних за виконання заходів головним виконавцем яких на сьогодні визначено Кабінет Міністрів України, а також у зв’язку зі створенням Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО.

Щодо пунктів 1, 9, 26 та 43 проекту розпорядження КМУ представник МВС  запропонувала виключити МВС, як головний орган відповідальний за їх виконання, та визначити  головними відповідальними виконавцями  згаданих пунктів Мінсоцполітики та Міноборони.  Пропозиція була підтримана присутніми на засіданні.

Представник МВС запропонувала перенести термін виконання заходу, передбаченого підпунктом 5 пункту 5 Плану дій (пункт 1 проекту розпорядження КМУ), на IV квартал 2017 року, та головним виконавцем визначити Мінсоцполітики, що було погоджено учасниками засідання.

Представник Мінсоцполітики виступив із пропозицією визначити Мінфін головним виконавцем за підпунктами 1 та 2 пункту 42 Плану дій  з огляду на відсутність повноважень Мінсоцполітики вносити зміни в Бюджетний кодекс України. Пропозиція була підтримана присутніми на засіданні. 

Пункт 31 проекту розпорядження КМУ представником Мінсоцполітики було запропоновано вилучити,  з огляду на виконання відповідного заходу Плану дій.  Учасниками засідання такі пропозиції не були підтримані.

Богдан Крикливенко зазначив, що пропозиції до проекту розпорядження, надані листом Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини № 2-1599/2167-16-См від 28.07.16. залишаюються незмінними. Також Богдан Крикливенко наголосив на необхідності проведення зустрічі щодо обговорення проблемних питань, які виникають під час виконання Національної стратегії у сфері прав людини, що також передбачено дорученням Прем’єр-міністра України.

Представник Мінрегіону висловила пропозицію виключити підпункт 1 пункту 117 і підпункт 3 пункту 132 Плану дій з огляду на те, що відповідні заходи були виконані, а також змінити редакцію підпунктів 10,11, 12 пункту 121  і доповнити його новим пунктом щодо розроблення порядку компенсації за пошкоджене майно, визначивши відповідальним за його виконання Міністерство  з питань тимчасово окупованих територій та ВПО.

Пропозицію щодо зміни редакції пп 10,11, 12 пункту 121 Плану дій було відхилено з огляду на недостатність обґрунтування.

Учасниками засідання було прийнято рішення про недоцільність виключення виконаних пунктів з Плану дій, натомість, інформація про спосіб та ступінь виконання таких заходів має бути відображена у черговому звіті про виконання Плану дій. 

Пропозицію представника Міністерства культури щодо визначення Мін’юсту головним виконавцем пункту 33 проекту розпорядження КМУ не було підтримано.

Щодо підпунктів 4-7 пункту 115 Плану дій учасники засідання підтримали пропозицію представника Міністерства культури визначити Держкомтелерадіо головним відповідальним за їх виконання.

Представник Мінсоцполітики запропонувала продовжити термін виконання заходів, передбачених підпунктом 7 пункту 49 та підпунктом 6 пункту 68 Плану дій до IV кварталу 2016 року, що було підтримано учасниками засідання

ВИРІШИЛИ:

У проекті розпорядження КМУ врахувати всі погодженні під час засідання пропозиції. 

Концептуальні зміни до Плану дій доцільно вносити після річного звіту про стан виконання Плану дій та за результатами детального обговорення в рамках засідань тематичних підгруп, які розробляли План дій. 

Провести громадське обговорення виконання Плану дій за ІІ квартал  після опублікування альтернативного звіту громадськості

За результатами річного звіту про стан виконання Плану дій й громадського обговорення виокремити проблемні питання виконання Плану дій, зокрема, і щодо стану співробітництва органів влади та громадянського суспільства та винести це питання на обговорення Урядом.

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація