Ми у соціальних мережах
28.09.2016

Як виміряти досягнутий прогрес у реалізації Національної стратегії у сфері прав людини?

Як виміряти досягнутий прогрес у реалізації Національної стратегії у сфері прав людини? Які інструменти слід застосовувати, щоб переконатись, що програмні документи у цій сфері виконуються?

Відповідь на ці та інші питання мав дати Семінар-практикум «Моніторингові інструменти національних стратегічних документів в сфері прав людини», що відбувся 20 – 21 вересня 2016 року.

Організаторами семінару-практикуму виступила Українська Гельсінська спілка з прав людини, спільно із Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Програмою розвитку ООН в Україні.

Близько сорока його учасників, серед яких представники державних органів, Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини та активісти організацій громадянського суспільства, упродовж двох днів напрацьовували індикатори для моніторингу Національної стратегії у сфері прав людини та Плану дій на її виконання.

Тренерами семінару виступили міжнародні експерти системи ООН.

Раджев Малхотра – експерт у питаннях застосування концептуального та емпіричного аналізу для вивчення та висвітлення макроекономічних питань у політиці розвитку; податково-бюджетній політиці та бюджетуванні; плануванні, моніторингу, оцінці та аналізу впливу; оцінюванні рівня бідності та людського розвитку; прав людини та розвитку.

 

Пан О’Доннелл - юрист із 39-річним стажем роботи у сфері прав людини, із 1993 року працював незалежним консультантом, переважно для органів ООН, у більш ніж 40 країнах Африки, Азії, Європи та Латинської Америки. Останні 10 років працює здебільшого з ЮНІСЕФ, у регіоні ЦСЄ-СНД, із питань, що стосуються ювенальної юстиції.

 

Завдяки консультуванню експертів учасники розробили індикатори вимірювання досягнутого прогресу у виконанні розділів Національної стратегії у сфері прав людини, а саме: права не бути підданим катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує гідність поводженню чи покаранню, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, захист прав внутрішньо переміщених осіб.

Працюючи над виробленням індикаторів розділу щодо протидії катуванням та жорстокому поводженню, експерти зауважили, що «…низка очікуваних результатів не буде і не може бути досягнутими, доки на їх реалізацію не будуть виділятись відповідні кошти. Теоретично, закріплення певних заходів на рівні програми або плану, мало б мати наслідком передбачення коштів в держбюджеті на відповідний рік, проте з огляду на системність проблеми фіксації зобов‘язання без відповідного фінансового забезпечення, пропонується одним з індикаторів все ж таки встановити розмір фінансування (чи то взагалі факт його наявності)».

Крім того, експерти прокоментували складність пошуку індикаторів для вимірювання досягнутого прогресу щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб: «вірогідно, це через відсутність чіткої статистики, яка б давала розуміння про реальний стан дотримання прав ВПО, а відтак, і сформулювати індикатори було складно».

Разом із тим, організатори та учасники семінару сподіваються, що розроблена система індикаторів вимірювання досягнутого прогресу у реалізації Національної стратегії у сфері прав людини буде підтримана урядом як уніфікована модель моніторингу цього стратегічного документу.

 

 

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація