Ми у соціальних мережах
Місцевий індекс прав людини › Про місцевий індекс

Місцевий індекс прав людини – це мініпроект Української Гельсінської спілки з прав людини, заснований для підтримки і ефективного розвитку реформи децентралізації в Україні. Критерієм ефективності визнано такий розвиток, що базується на засадах пріоритету прав людини в усіх сферах її взаємин з державою.

Моніторингу підлягають міста, районні центри, об’єднані територіальні громади. Проведення моніторингів населених пунктів провадиться представниками місцевих громадських об’єднань за координації та навчальної підтримки УГСПЛ. Моніторинг передбачає виставлення бальної та відсоткової оцінки зусиллям місцевої влади з забезпечення прав людини у кожному напрямові оцінювання. Для цього проводиться аналіз відкритих джерел, опрацьовуються місцеві програми, системні заходи, отримуються розгорнуті пояснення відповідальних працівників органів місцевого самоврядування в режимі доступу до публічної інформації. Кожний бальний показник засновується на чітких видимих і зрозумілих доказах з поясненням результату моніторинговою командою.

Як правило, інформація отримується в умовах добровільної співпраці з органами місцевої влади, хоча інструментарій Місцевого індексу прав людини дозволяє оцінити діяльність і в умовах відмови від конструктивної взаємодії з моніторами.

За результатами кожного моніторингу місцева влада має перелік рекомендацій до покращення власної діяльності; ОМС з цього та інших регіонів бачать невідворотність власного оцінювання і одночасно – інструментарій самооцінки, перелік способів вирішення складних проблем, з якими стикаються щодня; місцеві громадські інституції та представники осіб, чиї права порушені мають контрольний перелік вимог до місцевої влади та можуть обрати спосіб захисту прав мешканців місцевої громади.

Розробка методології Місцевого індексу прав людини була реалізована за участю експертів Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, спільнот експертів науковців та практиків місцевого самоврядування й різних газузей прав людини. Було опрацьовано сучасні міжнародні моделі прав людини і їх оцінювання, узагальнено кращі іноземні та вітчизняні практики моніторингу прав людини на місцевому рівні, враховано специфіку розвитку повноважень місцевого самоврядування в процесі реформи.

Моніторинги виконання Національної стратегії з прав людини та Місцевого індексу прав людини було підтримано в рамках наступних проектів УГСПЛ: програми «Права людини в дії» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), проекту з інституційної розбудови за підтримки Посольства Швеції в Україні та проекту «Права людини понад усе» за фінансування Міністерства міжнародних справ Канади.

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація