Ми у соціальних мережах
11.10.2017

В Україні необхідно розробити Стратегію протидії катуванням

10 жовтня відбулася зустріч партнерів щодо імплементації Стамбульського протоколу в Україні.

Метою зустрічі було обговорення перспективи імплементації Керівництва з ефективного розлідування та документування катувань та інших жорстоких, нелюдських та таких, що принижуть гідність, видів поводження та покарань (Стамбульського протоколу) в Україні.

Учасниками були представники правозахисних організацій, органів влади, міжнародних організацій. 

Учасники дійшли висновку, що необхідно розробити Стратегію та плану дій до неї щодо комплексного впровадження попередження, профілактики, розслідування катувань.

Наразі, Міністерством охорони здоров’я розробляють підґрунтя для дієвого розслідування катувань та тортур.

Мультидисциплінарна робоча група при МОЗ розроблює медичний стандарт документування катування чи нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання. Підґрунтям став Стамбульський Протокол – керівництво з ефективного розслідування та документування тортур та інших жорстоких покарань, що діє в міжнародній практиці.

Зусилля спрямовані на захист і повагу фундаментальних прав на життя, свободу і безпеку особистості. Людина не повинна піддаватися катуванню і нелюдському, жорстокому або принизливому поводженню в сім’ї та громадській сфері.

Медичні працівники – основні виконавці правильного документування випадків тортур та інших видів жорстокого нелюдського поводження і покарання. Потурання катуванню та іншому жорстокому поводженню, як грубе порушення медичної етики, не повинні замовчуються лікарями через страх репресій з боку влади. Якісні звіти медичних фахівців можуть зробити революцію в розслідуванні катувань, тому дуже важливо не тільки розробити загальний стандарт документування таких випадків, але й навчити лікарів використовувати його.

Стамбульський протокол визначає необхідні дії і експертизи медичного працівника, який вміє документувати різноманітні травми. Опис включає результати ретельного незалежного медичного (судово-медичного) і психіатричного обстеження і може розголошуватися виключно затриманому або його адвокату.

Генеральною прокураторою України проводяться навчання прокурів положенням Стамбульського протоколу.

Нагадаємо, що Національною стратегією у сфері прав людини передбачений розділ "протидія катуванням, іншим жорстоким, нелюдських та таких, що принижуть гідність, видів поводження", але стан його виконання показує низький рівень.

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація