Ми у соціальних мережах
12.08.2018

АКТИВНІШЕ ЗАЛУЧАТИ ГРОМАДСЬКІСТЬ ТА ВІДПОВІДАЛЬНІШЕ СТАВИТИСЬ ДО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ПОРАДИЛИ МІСЦЕВІЙ ВЛАДІ У РІВНЕНСЬКОМУ ОСТРОЗІ

З травня триває моніторинг трьох населених пунктів Рівненської області за інноваційним інструментом «Місцевий індекс прав людини». 10 серпня 2018 року в Острозькій міській раді представники Української Гельсінської спілки з прав людини презентували результати моніторингу #Місцевий_індекс_прав_людини. 

Моніторингова група, до складу якої входили представник УГСПЛ та консультанти юридичної клініки “Pro Bono” Національного університету “Острозька академія”, працювала за 9-ма напрямами, серед яких: безпека громади, навколишнє природне середовище, охорона здоров’я, гідний рівень життя, освіта і культурний розвиток, соціальний захист вразливих категорій, праця та умови її реалізації, право на інформацію та добре врядування. 

За попередніми результатами моніторингу місто Острог отримало 49% 

Зі звітом можна буде ознайомитися на сторінці сайту “Місцевого індексу прав людини” http://hro.org.ua/index.php?r=8.1.

Серед позитивних практик Острозької громади монітори відзначають: відкритість місцевої влади та готовність співпрацювати; співпрацю з громадськістю у формуванні та впровадженні програми регулювання чисельності безпритульних тварин в місті; активну діяльність у сфері освіти та культурного розвитку; увагу місцевої влади до питань захисту довкілля та створення комфортного простору; стимулювання місцевого бізнесу за рахунок встановлення пільгових податкових ставок та підтримка підприємництва. 

Марія Цип’ящук, координаторка громадської приймальні УГСПЛ в м. Рівному, учасниця моніторингової групи ділиться своїми враженнями: “Під час моніторингу ми побачили, що місцева влада дійсно докладає чимало зусиль для забезпечення гідного та комфортного проживання мешканців Острога. Звісно, через свою специфіку, місто зіштовхується з багатьма проблемами, які потребують вирішення. Сподіваємося, що результати моніторингу допоможуть побачити орієнтири для подальшого стрімкого розвитку з урахуванням підходу, заснованого на повазі до Прав Людини.”

Також експерти надають рекомендації для посилення спроможності діяльності місцевої влади: 

1. Розробляти реалістичні та дієві місцеві програми 

2. Залучати громадськість, місцевий бізнес, університетську спільноту до формування та реалізації місцевої політики 

3. Стати активним суб’єктом забезпечення медичних прав мешканців громади

4. Забезпечити доступ до медичних, соціальних та адміністративних послуг шляхом покращення мережі громадського транспорту  

Професор Андрій Галай, координатор проекту Місцевий індекс прав людини Української Гельсінської спілки з прав людини зазначає: “Острог показав себе досить відкритим і готовим покращувати життя громади. Ми пропонуємо його владі подумати про залучення до рішень сталих спільнот громадськості, бізнесу та особливої – Університету” 

В ході презентації учасники заходу активно долучалися до обговорення результатів моніторингу, висловлювали власне бачення причин та шляхів вдосконалення діяльності в конкретних напрямках. Щодо моніторингу висловилася й Оксана Ситницька, заступниця міського голови з гуманітарних питань: “Ми бачимо, що в впродовж моніторингу проведена дійсно ґрунтовна робота. Насправді, ми й самі знаємо про більшість проблем, які є у місті, але “погляд зі сторони” допоможе нам краще зрозуміти, в якому напрямку рухатися, які успішні практики можна застосувати. З нетерпінням чекаємо на повну версію звіту”.

Захід організовано Українською Гельсінською спілкою в рамках грантової програми «Громадський моніторинг органів місцевого самоврядування задля кращого дотримання прав людини», який здійснюється за підтримки американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя»

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу 55 років. Починаючи з 1992 року, внесок USAID до справи економічного та соціального розвитку України складає близько 2 млрд. доларів США. В Україні допомога USAID надається у таких сферах, як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Додаткові відомості про програми USAID можна отримати у Відділі інформації та зв’язків з громадськістю USAID за телефоном +38 (044) 521-5741, на Інтернет-сторінці http://ukraine.usaid.gov або у соціальній мережі Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» реалізується з жовтня 2016 року і ґрунтує свою діяльність на здобутках попередніх проектів USAID «Україна: верховенство права» та «Справедливе правосуддя». Мета програми - надання підтримки судовій владі, Уряду, Парламенту, адвокатській спільноті, правничим школам, громадянському суспільству, ЗМІ та громадянам у створенні умов для функціонування незалежної, підзвітної, прозорої та ефективної системи правосуддя, яка забезпечує верховенство права, та у боротьбі з корупцією. Детальнішу інформацію про програму можна отримати на Інтернет-сторінці www.newjustice.org.ua  та за телефоном +38 (044) 581-3303.

 

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація