Ми у соціальних мережах
16.08.2018

ВІДПОВІДАЛЬНО СПРИЙМАТИ СВОЮ РОЛЬ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ДОСТУПУ ДО СОЦІАЛЬНИХ БЛАГ ПОРАДИЛИ МОНІТОРИ ВЛАДІ ПІСКІВСЬКОЇ ОТГ

15 серпня 2018 року в Пісківській територіальній громаді відбулось обговорення результатів моніторингу “Місцевий індекс прав людини”. Дослідження проводилося УГСПЛ та юридичною клінікою Національного університету “Острозька академія”.

Моніторингова група працювала за усіма 9-ма напрямами Інструменту моніторингу: безпека громади, навколишнє природне середовище, охорона здоров’я, гідний рівень життя, освіта і культурний розвиток, соціальний захист вразливих категорій, праця та умови її реалізації, право на інформацію та добре врядування.

За попередніми результатами моніторингу Пісківська ОТГ отримала 22%, що є досить скромним показником якості місцевого управління. Незважаючи на досягнення внаслідок реформи децентралізації (основними варто відзначити побудовану нову школу, проект вуличного освітлення на кошти міжнародного гранту), життя в групі сіл на Поліссі не стало набагато кращим.

Серед позитивних практик Пісківської громади монітори відзначають: використання ОМС механізму громадських робіт дозволило одночасно вирішити питання зайнятості та догляду за особами, які цього потребують; активні учасники ветеранської спільноти АТО стали громадськими інспекторами рибоохорони, що демонструє залучення громадськості до формування місцевих політик; реалізовано соціальний проект із безкоштовного харчування дітей, які належать до вразливих категорій.

Альона Романова, юристка громадської приймальні УГСПЛ в м. Рівному, учасниця моніторингової групи ділиться своїми враженнями: “Завдяки тому, що моніторинг здійснювався паралельно в обласному центрі, районному центрі та невеличкому ОТГ, ми виявили певну специфіку останнього та відобразили її у рекомендаціях. Сподіваємося, що це допоможе місцевій владі Пісківської ОТГ працювати більш ефективно”.

Також експерти надають рекомендації для посилення спроможності діяльності місцевої влади:

  1. Усвідомити свою відповідальність щодо гарантування прав людини у громаді
  2. Впроваджувати ефективні місцеві програми, починаючи із якісної стратегії розвитку
  3. Забезпечити рівний доступ до соціальних благ мешканцям усіх населених пунктів ОТГ
  4. Постійно з’ясовувати та враховувати думку громади при прийнятті рішень

Андрій Галай, професор, координатор проекту Місцевий індекс прав людини Української Гельсінської спілки з прав людини зазначає:  “Децентралізація не лише додає можливостей місцевій владі, але і покладає більше відповідальності за життя громади. Навіть перші невисокі оцінки при бажанні вдосконалюватися - не проблема. Місцевий індекс надає не лише оцінки, але і рекомендації до покращення”.

Зі звітом можна буде ознайомитися на сторінці сайту “Місцевого індексу прав людини” http://hro.org.ua/index.php?r=8.1.

Під час публічного обговорення здійснювався відеозапис, який буде розміщено на сайті у рубриці "Аналітика" http://hro.org.ua/index.php?r=8.3

Захід організовано Українською Гельсінською спілкою в рамках грантової програми «Громадський моніторинг органів місцевого самоврядування задля кращого дотримання прав людини», який здійснюється за підтримки американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя»

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу 55 років. Починаючи з 1992 року, внесок USAID до справи економічного та соціального розвитку України складає близько 2 млрд. доларів США. В Україні допомога USAID надається у таких сферах, як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Додаткові відомості про програми USAID можна отримати у Відділі інформації та зв’язків з громадськістю USAID за телефоном +38 (044) 521-5741, на Інтернет-сторінці http://ukraine.usaid.gov або у соціальній мережі Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» реалізується з жовтня 2016 року і ґрунтує свою діяльність на здобутках попередніх проектів USAID «Україна: верховенство права» та «Справедливе правосуддя». Мета програми - надання підтримки судовій владі, Уряду, Парламенту, адвокатській спільноті, правничим школам, громадянському суспільству, ЗМІ та громадянам у створенні умов для функціонування незалежної, підзвітної, прозорої та ефективної системи правосуддя, яка забезпечує верховенство права, та у боротьбі з корупцією. Детальнішу інформацію про програму можна отримати на Інтернет-сторінці www.newjustice.org.ua та за телефоном +38 (044) 581-3303.

Українська Гельсінська спілка сприяє розвитку гуманного суспільства, що базується на повазі до людського життя, гідності та гармонійних стосунків між людиною, державою і природою через створення платформи для співпраці між членами Спілки та іншими учасниками правозахисного руху.

 

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація