Ми у соціальних мережах
22.01.2019

Звернення правозахисних організацій до Прем’єр-міністра України щодо прийняття змін до Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини

         

             

                                                                                                        Прем’єр-міністру України

                                                                                                        Гройсману В.Б.


                                           Шановний Володимире Борисовичу!

Ми, представники громадських та правозахисних організацій, звертаємося до Вас з приводу внесення змін до Плану дій з реалізації Національної стратегії в сфері прав людини до 2020 року, затвердженого Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23.11.2015 № 1393-р.

Національна стратегія у сфері прав людини, прийнята у 2015 році, є вектором, що дозволяє оцінити, у якій точці має опинитися  країна за п’ять років у контексті ситуації з правами людини. Стратегія є програмним документом, що деталізований у відповідному Плані дій, затвердженому Урядом. План дій визначає конкретні заходи, результати та індикатори досягнення для повноцінного впровадження Національної стратегії у сфері прав людини. Тому, він повинен відповідати поточній ситуації, має містити відповіді на актуальні виклики та бути гнучким до змін, що відбуваються в країні.

На початку 2018 року Міністерство юстиції України розпочало роботу над змінами до Плану дій, оскільки більшість заходів, виконаних частково або виконання яких триває, потребували оновлення (щодо змісту заходів, індикаторів виконання, термінологіі тощо). На необхідності актуалізації заходів наголошували Комітет ВРУ з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин під час проведення комітетських слухань та Уповноважена Верховної Ради з прав людини за результатами   моніторингу стану виконання Плану у 2017 році.

Напрацювання проекту змін до Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини відбувалося  у співпраці представників органів державної влади та неурядових громадських організацій. У робочих зустрічах взяло участь близько 20 представників органів державної влади та більш ніж 30 неурядових громадських організацій, зокрема і тих, що підписалися під цим зверненням. Серед них були, зокрема, представники Моніторингової Місії ООН з прав людини, Консультативної місії ЄС в Україні, Міжнародної організації з міграції, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців та інші.

У результаті спільної роботи був напрацьований проект змін до Плану заходів, який відповідає сучасним соціальним умовам та дозволить досягти цілей, поставлених у Національної стратегії в сфері прав людини. Очікується, що проект змін до Плану заходів буде розглядатися Кабінетом міністрів України найближчим часом.

Тому, ми звертаємося до Вас, шановний Володимире Борисовичу, із проханням підтримати пропозиції громадських організацій та органів державної влади та сприяти затвердженню змін до Плану дій Національної стратегії в сфері прав людини до 2020 року.

 

ГО “Центр інформації про права людини”

БФ “Восток-СОС”

БФ “Право на захист”

ГО “Донбас СОС”

ГО “Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ”

ГО “КримСОС”

БО БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервісез”, Програма “Радник з питань ВПО”

ГО “Кримська правозахисна група”

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Благодійна організація"Благодійний фонд "Зміни одне життя-Україна"

ГО “Інсайт”


 

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація