Ми у соціальних мережах
30.01.2019 | Проф. Андрій Галай

Які висновки моніторингів прав людини у населених пунктах поблизу Маріуполя?

Громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Маріуполі провела 29 січня 2019 презентацію результатів моніторингу смт. Сартана та Мангуш за інструментом Місцевий індекс прав людини. Моніторингова місія мала на меті здійснити аналіз дотримання базових прав людини у населених пунктах поблизу лінії зіткнення. В якості методики моніторингу було обрано напрями "Гідний життєвий рівень" та "Соціальний захист вразливих категорій" Місцевого індексу прав людини.

Відповідальний за напрям «Місцевий індекс прав людини» експерт Української Гельсінської спілки з прав людини проф. Андрій Галай повідомив, що Індекс – це ініціатива задля підтримки ефективного розвитку органів місцевого самоврядування на засадах пріоритету прав людини в усіх сферах її взаємин з державою, навів аналогії цих моніторингів із раніше проведеним у Маріуполі та його результатами.

Представники громадської приймальні Ігор Курільчук та Анна Райкова поділились враженнями від моніторингу.

Ключові позитивні враження від моніторингу:

  • у смт. Сартана: впровадження  інфраструктурних та соціальних  ініціатив Маріуполя; проактивне реагування на випадки порушення прав внаслідок військової агресії (випадок з невідкладним усиновленням дитини- сироти), здійснення місцевих політик у співпраці з іноземними благодійними інституціями;

  • у смт. Мангуш: відношення до сирот, робота стосовно забезпечення їх житлом; власні соціальні програми з подолання бідності та соціального захисту “Програму з надання адресної матеріальної допомоги мешканцям смт. Мангуш у 2018 році” та «Програму компенсації за пільговий проїзд та послуги зв’язку окремим категоріям громадян на 2018 -2020 роки”.

 Головні позиції, що потребують доопрацювання: незалучення думки громади при розробці місцевої політики; відсутність самостійного механізму та сприяння забезпечення житлом потребуючих осіб; незалучення недержавних учасників для надання соціальних послуг.

Типові порушення прав постраждалих категорій у Мангуші та Сартані:  припинення виплат пенсій при реєстрації ВПО на підконтрольній території; невиконання рішень судів про поновлення соцвиплат; відсутність можливості надати тимчасове житло для постраждалих категорій та недостатня комунікація з іншими населеними пунктами щодо надання тимчасового житла.

 Загальна рекомендація: необхідно періодично проводити аналіз наявності та кількості осіб, які потребують поліпшення житлових умов та сформувати прозорий та доступний облік таких осіб, з урахуванням вимог законодавства про захист персональних даних.

Моніторинг здійснено УГСПЛ  у межах партнерського проекту, що виконується Норвезькою радою у справах біженців за підтримки Європейського Союзу. Ціллю моніторингу є аналіз системи соціальних послуг, що надаються постраждалому населенню в регіонах, що постраждали від наслідків збройного конфлікту.

 

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація