Ми у соціальних мережах
03.12.2019

Національна стратегія у сфері прав людини виконана на третину за 5 років. Пропозиції удосконалення процесу від УГСПЛ

У 2020 році спливає 5-річний строк реалізації Національної стратегії у сфері прав людини. Фактично фінальні підсумки виконання Стратегії підбивали 27 листопада на комітетських слуханнях, до яких долучився і виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко.
У 2015 році Стратегія і чіткий план її реалізації складався спільно міжнародними організаціями, неурядовими організаціями та органами влади, і мав бути належно продуманий і прогнозований вже на етапі його розроблення. І зараз ми мали б констатувати фактично майже повне виконання Урядом усіх пунктів. Та в УГСПЛ змушені констатувати - наразі План дій є виконаним лише на третину (33%).


«Чи можна вважати хорошим чи поганим показником виконання Плану дій лише на третину? Навряд чи однозначна оцінка може бути сьогодні надана. Адже на реалізацію документів вплинули фактори зміни уряду та зміни суспільно-політичної ситуації в країні. Попри спробу, актуалізацію Плану дій у 2018 році роботу не було завершено. Також хочу наголосити, що з моменту проведення останніх Слухань Комітеті з прав людини у 2018 році щодо реалізації Національної стратегії прогрес фактично не відчутний», - зазначив Олександр Павліченко.
Ще на етапі розроблення Національної стратегії і Плану дій автори передбачали, що і Стратегія, і План дій мають бути гнучкими інструментами. Адже фундаментом їх розроблення було забезпечення виконання державою міжнародних зобов’язань у сфері прав людини, надання відповідей на нові виклики, пов’язані з збройною агресією.

Для правозахисників головним критерієм успіху в досягненні стратегічних напрямків, визначених в Стратегії, є реальне поліпшення ситуації з правами людини в Україні. Ключовими завданнями тоді, у 2015, були визначені:
1. Об’єднання суспільства довкола розуміння цінності прав і свобод людини, які захищаються на основі принципу рівності та без дискримінації;
2. Забезпечення пріоритетності прав і свобод людини при визначенні державної політики і прийнятті рішень органами державної влади та органами місцевого самоврядування.
Олександр Павліченко констатував: ці завдання нам поки що виконати не вдалось.
«Пропонуємо наступного року розпочати спільну роботу над ревізією Плану дій та Стратегії, а також напрацювання нових документів. Для ефективного досягнення очікуваних результатів Національної стратегії необхідна синергія дій: громадських організацій, органів виконавчої влади, парламенту та Омбудсмана. Крім того, важливо також залучати до цієї роботи органи місцевого самоврядування», - запропонував Олександр Павліченко.
Виконавчий директор УГСПЛ також додав, що цього року представники неурядових організацій представили Правозахисний порядок денний для парламенту, який включає найгостріші питання, які на реалізацію стратегічних напрямків не були виконанні:
- ратифікація Римського статуту і Стамбульської конвенції Ради Європи;
- запровадження повноцінного суду присяжних;
- гармонізація законодавства у сфері протидії дискримінації із правом Європейського Союзу;
- пенітенціарна реформа;
- визначення статусу усіх заручників Кремля та надання гарантій допомоги їм та їхнім родинам
Пропозиції УГСПЛ залишаються тими, що і раніше. Додати до Плану заходів положення:
- документування злочинів: воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території збройного конфлікту, а також документування фактів порушень прав людини, фактів агресії РФ, які підтверджують наявність ефективного контролю РФ в т.зв. «ЛНР/ДНР».
- визначення статусу осіб в місцях несвободи на момент деокупації;
- визначення механізму перегляду обраних запобіжних заходів та вироків особам в місцях позбавлення волі протягом встановленого строку з моменту відновлення контролю України над окупованими територіями;
- розробка стратегії та правової позиції держави щодо цивільних, кримінальних та адміністративних проваджень (на стадії досудового та судового слідства), які проводились окупаційними органами влади під час окупації та на момент деокупації територій.
Розділ Плану дій щодо звільнення заручників передбачає більше проведення інформаційних компаній для зарубіжних партнерів, тому необхідним є доповнення Плану дій наступними заходами.
- повернення громадян України, з місць несвободи на території РФ та з тимчасово окупованих територій та визначення їх статусу, підстав перебування в місцях несвободи (в тому числі, відбування покарання);
- розробка стратегії щодо відновлення прав та повернення представників вразливих груп, які знаходилися під контролем держави до окупації (недієздатні, сироти та ін.).
Правозахисники вважають, що визначення причин невдалості Стратегіі на 2015-2020 роки стане важливим елементом під час напрацювання спільного бачення для перегляду та розробки Стратегічних документів у сфері прав людини на наступні роки.
Звіт за 2019 рік щодо виконання плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року доступний ТУТ.

Відеозапис початку комітетських слухань 27 листопада


Матеріал підготовлений у рамках Програми USAID «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Програма USAID підтримує моніторинг виконання Національної стратегії з прав людини в частині, що стосується забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб та постраждалого від конфлікту населення.
У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53.
Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

фото: Ян Доброносов

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація