Ми у соціальних мережах
24.06.2020 | ldn.org.ua

Громадські активісти зі сходу готуються до проведення дослідження прав людини

Мережа правового розвитку (МПР) та Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру організували навчання 15 людей, що здійснять моніторингове дослідження у своїх регіонах за методологією Місцевого індексу прав людини (МІПЛ). 

 

Експерти проєкту Наталія Єсіна та Тарас Щербатюк зробили все можливе, щоб і в дистанційному режимі максимально цікаво та практично відбувся перший модуль навчання «Базові знання та навички щодо ефективного застосування методології МІПЛ. Особливості роботи з органами місцевого самоврядування та місцевими органами державної влади». 

Тепер монітори володіють усією необхідною інформацією:  

  • у чому полягає методологія МІПЛ;
  • як правильно працювати з інструментами індексу;
  • якими є індикатори напрямів дослідження («Безпека громади», «Гідний рівень життя», «Соціальний захист для вразливих категорій»);
  • як побудувати ефективну комунікацію з органами місцевого самоврядування (ОМС) та органами державної влади (ОДВ) під час проведення моніторингу;
  • яким чином визначити дієвість та ефективність місцевих програм; 
  • які особливості оцінки роботи ОМС;
  • яким є порядок проведення «польових» досліджень; 
  • як підготувати звіти за результатами моніторингів. 

На фото: Експерт проєкту та керівник черкаської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини Тарас Щербатюк

Тарас Щербатюк, експерт проєкту та керівник черкаської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини глибоко занурив учасників навчання в розуміння МІПЛ:

«Місцевий індекс прав людини – це не лише моніторинг діяльності місцевого самоврядування у сфері дотримання прав людини на місцевому рівні. За допомогою проєкту місцева влада отримає дієві та ефективні практики та інструменти розвитку громади, які орієнтовані на дотримання прав людини та потреби мешканців громади.     

Крім того, робота в проєкті дозволить органам влади та громадськості об’єднати свої зусилля заради впровадження реформ на місцевому рівні».

На фото: Експертка проєкту та виконавча директорка сумської організації «Північна правозахисна група» Наталія Єсіна

Наталія Єсіна, експертка проєкту та виконавча директорка сумської організації «Північна правозахисна група», яка є членом Мережі правового розвитку, детально ознайомила моніторів з особливостями ведення комунікації з владою і звернула увагу на наступні важливі аспекти: 

«Перед нами стоїть важливе завдання: налагодити комунікацію таким чином, щоб не тільки отримати усю необхідну для дослідження інформацію, але й досягти рівня ефективної співпраці, коли усі зауваження та рекомендації будуть сприйняті правильно, без образ, а акценти у звіті вірно розставлені. Роль монітора, його поведінка, манера вести справи, домовлятись та не боятись тим не менш бути критиком, ставити об’єктивні оцінки виключно за інструментами МІПЛа, а не від бажання бути гарним “ревізором” – це те, що ми обговорили онлайн, але будемо ретельно відпрацьовувати на практиці». 

На фото: Учасниця навчання Марина Куприкова

Монітори освоювали знання як під час вебінарів, так і самостійно — виконуючи завдання від тренерів. Марина Куприкова, учасниця навчання, монітор та юристка поділилась своїм враженням від першого модулю: 

«Я вже вдруге беру участь в проведенні моніторингу Індексу прав людини. Хотіла б відзначити грамотну кваліфіковану подачу навчального матеріалу експертами, а також доступність викладення матеріалу та його наочність і інформативність. Відчувається, яка неймовірна праця була вкладена для підготовки навчального матеріалу. Окремо хочу сказати про дуже дружню атмосферу. З першого дня складається враження, що нічого складного не має бути, бо є експерти та координатори, які допоможуть порадою у вирішенні будь-якого питання. Можу з впевненістю сказати, що проведення моніторингу не стане проблемою для жодного учасника, адже під час навчання розібрано всі питання за найменшими деталями. Я дуже рада, що стала частиною такої команди».

Позаду перший начальний модуль, але вже в кінці червня монітори та тренери зустрінуться разом віч-на-віч для відпрацювання практичних навичок та підготовки до проведення досліджень у своїх громадах. 

Дослідження МІПЛ заплановано на літо 2020 року у двох областях: 

  • Донецька область: Бахмут, Волноваха, Дружківка, Краматорськ, Маріуполь, Слов’янськ;
  • Луганська область: Красноріченська ОТГ, Кремінна, Лисичанськ, Новоайдар, Новопсков, Рубіжне, Сєвєродонецьк, Станиця Луганська, Щастя.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація