Ми у соціальних мережах
05.12.2020

Підсумки та подальші кроки реалізації Національної стратегії у сфері прав людини

03 грудня відбулося онлайн обговорення “Національна стратегія у сфері прав людини. Підсумки та подальші кроки”.

За підрахунками 2020 року Міністерства юстиції План дій з реалізації Нацстратегії у сфері прав людини виконано на 63,68 %.

Заступниця Міністра юстиції України Валерія Коломієць зазначила, що саме Національна стратегія у сфері прав людини це документ, який на державному рівні намагається зібрати всі стратегічні напрямки, які пов’язані з захистом та реалізацією прав людини.

Цього разу, був використаний інакший підхід, навчені попереднім досвідом,саме тому  План дій розроблявся на 3 роки, спільно з Кабінетом Міністрів було пріоретизовано заходи і значно зменшено кількість заходів. 

Відео виступу Валерії Коломієць

 

Заступниця Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані зазначила, що "у 2015 році, коли була розроблена Стратегія, усі міжнародні партнери та громадянське суспільство привітали ініціативу та відданість України правам людини. Для країни, яка стикається з проблемами прав людини внаслідок конфлікту на сході та тимчасової окупації Криму, надзвичайно важливо мати чітке стратегічне бачення та конкретний порядок денний з прав людини з вимірними цілями та цілями.
Цей останній рік реалізації Плану дій, як і багато іншого, зазнав впливу пандемії COVID-19. У цей час невизначеності одне є кристально зрозумілим - ми не повинні дозволяти пандемії повернути досягнутий прогрес або відвернутись від шляху, окресленого Національною стратегією з прав людини. Навпаки, настав час оцінити наші досягнення, поставити нові цілі та закатати рукави, щоб ще більше працювати, роблячи права людини головними в державному порядку денному наступного року."

 

Наталія Федорович, Керівниця Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини повідомила, що за результатами цього моніторингу, станом на перше півріччя 2020 року із 77 заходів за такими важливими напрямами у сфері прав людини, як забезпечення права на працю та соціальний захист, забезпечення права на охорону здоров’я та підвищення рівня обізнаності у сфері прав людини було виконано лише 29. Тобто такі заходи були виконані менше, ніж на 38%. Виконання 28,5% заходів ще триває, і зовсім невиконаним лишаються 22% заходів.

Варто зазначити, що  Офіс Уповноваженого здійснює постійний моніторинг виконання плану дій з реалізації Нацстратегії у сфері прав людини.

Також, згідно з моніторингом Офісу Омбудсмана, незважаючи на звіт про виконання заходів із захисту прав цивільних осіб, які брали участь в АТО та ООС, цей напрям залишається невиконаним.

Зокрема, не здійснюється координація всіх дотичних відомств та заходів з боку Мінсоцполітики, не використано передбачених у бюджеті коштів, наприклад на відкриття загальнодержавного кол-центру, і кол-центр, відповідно, не працює.

 «Тож питання контролю за виконанням і подальшою реалізацією пунктів Нацстратегії дуже важливе», – підсумувала Наталія Федорович.

Катерина Левченко, Урядова Уповноважена з гендерної політики

Відео виступу Катерини Левченко

Під час свого виступу виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко представив результати опитування щодо посилення ефективності Національної стратегії у сфері прав людини у майбутньому. Дослідження було здійснене шляхом проведення 9 глибинних інтерв’ю з представниками міністерств, міжнародної організації, національних громадських оганізацій та ініціатив.

Опитування показало, що ключем до успіху мають стати:

  • Чіткий план дій, прийнятий на рівні Кабміну та окремих міністерств з часовими та практичними критеріями до виконання.
  • Пріоритезація, звуження напрямків на наступні 3 роки задля реалістичної імплементації.
  • Налагоджена система моніторингу реалізації Стратегії, за участі представників держави, громадських організацій та міжнародних партнерів.
  • Гнучка співпраця у форматі вузькопрофільних робочих груп за участі ЦОВВ та ГО, а також МО: адаптація до контексту через регулярний перегляд та корегування.
  • Наявність проміжних робочих планів з термінами не лише звітування, а й виконання намірів.
  • Підвищення рівня обізнаності та, за необхідності, роз’яснення представникам органів державної влади.
  • Посилення аналітичної складової та залучення ексертів.

Захід та дослідження проведено, за підтримки проєктів "Права людини для України" та "Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні", що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

 

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація