Ми у соціальних мережах
23.11.2021

Громадські монітори допомагають удосконалити безпеку та надання правових послуг у громадах Донеччини і Луганщини

Монітори та моніторки за методологією Місцевого індексу прав людини вивчили роботу місцевої влади щодо надання послуг жителям 15 громад Донецької та Луганської областей. За кожним із напрямів – безпека, гідний рівень життя, соціальний захист, доступ до правосуддя, – підготували звіти та запропонували рекомендації щодо вирішення виявлених проблем.

Окрім цього, оскільки місцевій владі дуже часто не вистачає ресурсів, монітори взялися розробити окремі рішення та адвокатували їх впровадження. На кожному із етапів своєї роботи вони отримували підтримку від експертів Мережі правового розвитку та Української Гельсінської спілки з прав людини.

Прикладом такої взаємодії стала розробка Програми правової освіти населення в Краматорську. Вона передбачає системну роботу із підвищенням рівня правової обізнаності жителів громади та допоможе покращити якість надання первинної правової допомоги. Громадський монітор Олександр Кадієвський розповів, що потребу в створенні цієї програми виявили ще торік під час першого моніторингу, адже вона була відсутня. І цього року ситуація не змінилася. Тож монітор взявся її розробляти для громади.

Монітор Олександр Кадієвський разом із представниками юридичного відділу Краматорської міської ради під час обговорення проєкту Програми правової освіти населення.

 

«Вони дуже раді нашій експертній підтримці. Бачимо, що стали відкритішими  та зацікавлені у впровадженні рекомендацій. Наприкладу, на їхньому сайті було мало інформації про деякі напрями. Зараз бачимо, що потроху його наповнюють. Не вся інформація ще є в тому обсязі, який потрібно, однак це вже помітний крок. Також почали працювати за напрямом  надання паліативної допомоги – теж врахування рекомендацій моніторингу. Раніше така допомога зовсім не надавалася», – зазначає Олександр Кадієвський.

Загалом громадські монітори підготували 11 проєктів місцевих цільових програм, які створюють можливості для покращення надання правових та інших публічних послуг у громадах, розширення доступності, безпеки, правової освіти місцевих жителів. Переважна більшість документів вже знаходяться на розгляді місцевої влади.

У деяких громадах монітори запропонували інші рішення. Так, в Рубіжному допомагають укласти Меморандум між міською радою та відділом поліції про спільну роботу для попередження правопорушень у місті, що допоможе покращити ситуацію з правовою освітою мешканців міста та ситуацію з безпекою, а от в Лисичанську розробили план упровадження місцевою владою сучасних технічно-інформаційних систем.

Монторка Яна Якуніна під час зустрічі з фахівцем Лисичанської ВЦА щодо адвокації розробки та впровадження місцевою владою сучасних технічно-інформаційних систем.

 

Про заходи, які передбачені в плані, розповідає представниця відділу мобілізаційної роботи та цивільного захисту Лисичанської ВЦА Людмила Шиян:

«У місті відсутня система короткого номера оперативного інформування, розумне управління патрулями. Потрібно здійснити розширення системи розумного освітлення вулиць, забезпечити наявність тривожних кнопок у громадських місцях та системи відеоспостереження. Питання існування належного рівня безпеки завжди є актуальним, зважаючи ж на близькість розташування міста «лінії зіткнення» , вирішення цієї проблеми є надзвичайно важливим».

Більшість цих програм та інших локальних документів місцева влада прийме вже до кінця року, а передбачені в них заходи почнуть виконуватись уже з наступного.

Експерт із питань адвокації Максим Петров під час онлайн-зустрічі з моніторами.

 

«Все це, зокрема, стало можливим завдяки веденню адвокаційної діяльності моніторів, – розповідає експерт із питань адвокації Максим Петров, – Фокус на адвокацію рекомендацій рекомендацій, підготовлених за результатами моніторингу – одна і з особливостей цьогорічного моніторингу. Для багатьох із моніторів така діяльність – новий досвід, тож ми навчали, підтримували та супроводжували в цьому. Переконаний, що монітори побачили можливості, які відкриває адвокація. Наприклад, у 15 громадах Донецької та Луганської областей створені комунікаційні платформи, які активно використовують для налагодження діалогу між владою, активістами, громадськістю та просування рішень. Багато із них будуть діяти й після завершення проєкту».

Авторка: Галина Колесник, комунікаційна менеджерка Мережі правового розвитку

Матеріал підготовлено  у межах проєкту «Розвиток потенціалу місцевих громадських організацій та здійснення моніторингу надання сервісів доступу до правосуддя і безпеки в Донецькій та Луганській областях», що реалізується ГС «Мережа правового розвитку» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу, а також урядів Данії, Швейцарії, Швеції та Королівства Нідерландів. 

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Рекомендувати цей матеріал:
X



 

забув пароль

реєстрація